Dan kravate

IMG_1777

U četvrtak 18. listopada tradicionalno smo obilježili Dan kravate koji je doživio svoju 10. obljetnicu. Naime, Hrvatski sabor je na ovaj dan 2008.g. iskazao kravati posebnu čast proglasivši 18. listopada Danom kravate koji se otada obilježava kako u Hrvatskoj tako i u cijelom svijetu pod nazivom International necktie day.

Učitelji i učenici naše škole odjenuli su raznolike kravate i poslušali priču o ovom zanimljivom modnom dodatku!

PRIČA O KRAVATI

Kravata je odjevni predmet koji se smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a raširila se Europom u 17. stoljeću sudjelovanjem hrvatskih vojnika u  njemačkom Tridesetogodišnjem ratu (1618.-1648.).

Hrvatska vojna odora s vezanim, oslikanim maramama oko vrata pobuđivala je pažnju. Marame su bile napravljene od različitih materijala. Od grubih, koje su nosili obični vojnici, do svilenih i onih od finog pamuka koje su nosili časnici. Taj “hrvatski elegantni stil”, potpuno nepoznat u tadašnjoj Europi, oko 1650. godine biva prihvaćen na francuskom dvoru. Kralj Luj počeo je nositi kravatu, jer je kao muški modni ures bila mnogo jednostavnija za upotrebu i mnogo ljepša od dotadašnjih uškrobljenih visokih okovratnika. Dvor je, naime, uposlio vlastitog ‘kravatara’, koji je kralju svakog dana dostavljao nekoliko kravata kako bi kralj mogao odabrati jednu koja bi odgovarala prigodnom trenutku.

Time kravata  postaje modni odjevni predmet među francuskom buržoazijom tog vremena kao simbol kulture i elegancije.

Kravata se potom brzo širila Europom. Nakon Francuza, prihvatili su je Belgijanci i Nizozemci, a otuda je prešla na britansko otočje, što je bilo presudno za razvoj kravate. Potom je osvojila sve kontinente. Englezi su od kravate napravili pravi kult.

Promijenili su načine njezina vezivanja i uzorke boje. Naime, do početka 19. stoljeća kravate su bile bijele, a Englezi su uveli šarolike, čime su postale pokazatelj nečijeg ukusa i stila.

Nakon ove zanimljive priče pogledajte kako su učitelji i učenici naše škole kravatama upotpunili svoj stil!

IMG_20181018_094659

I za kraj evo još nekoliko zanimljivosti o kravati:

Iako postoji čak 85 mogućnosti vezivanja čvora kravate,  najpoznatiji je jednostavni i dvostruki “windsorski čvor” koji je afirmirao vojvoda od Windsora.

Kad se radi o obliku, danas su u upotrebi kravate izdužena oblika (oblik poluboce), koje su i najpopularnije, zatim vrpce ili leptir-mašne te tzv. ascot-kravate.

Kravata u francuski jezik dolazi pod nazivom cravate od naziva Croat (HRVAT) , a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima(die Krawatte, cravatta -talij., corbata-španj., kravatu-češki, binde-danski…). Engleski naziv “tie”  dolazi od  izraza “to tie a cravat” (zavezati kravatu).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s